Tuya

Telefon İle Perde Panjur Kepenk Nasıl Kontrol Edilir ?

Cep telefonu üzerinden WiFi ile perde panjurlarını kontrol etmek, konfor ve verimlilikten yararlanmanın harika bir yoludur. Bu işlem, panjur anahtarının arkasına sığabilecek boyutta olan bir WiFi röle ile kolayca gerçekleştirilebilir. WiFi röleyi Tuya uygulaması ile eşleştirerek, telefonunuzdan perde ve panjurlarınızı kontrol edebilir, istediğiniz saatlerde otomatik olarak açılacak şekilde programlayabilir ve tek bir cihazı diğer aile üyelerinizle paylaşabilirsiniz.

Bu yazıda, WiFi rölenin kurulumunu ve Tuya uygulaması ile entegrasyonunu adım adım ele alarak, kısa sürede nasıl perdenizi panjuru akıllandırabileceğinizi adım adım anlatacağız.

wifi-perde-kontrol

Motorun genelde mavi olan nötr kablosu ile rölenin nötr girişini ortak bağlıyoruz.

Anahtarın girişine Faz kablosunu ve çıkışını ise rölenin anahtar girişlerine bağlıyoruz.

Motorun yön kablolarını rölenin motor uç girişlerine bağlıyoruz.

Sıkça Sorulan Sorular

Her Motora Uygun Mu?

Harici kumanda modülü ile çalışan ya da normal duvar anahtarı ile çalışan her motor için uygundur. Bu motorlarda topraklama kablosu hariç 4 kablo bulunur. Bu kablolardan 2 tanesi aşağı ve yukarı yön, bir tanesi genellikle mavi olan nötr, diğer kablo ise genellikle sarı yeşil olan topraklama kablosudur. Eğer motorunuz topraklama dahil 3 kablodan oluşuyor ise motorun alıcısı kendi içindedir ve bu tarz anahtar ya da röle gibi sistemler ile kontrol edilmez, sadece kumanda ile kontrol edilir. Panjur, kepenk motorlarının çoğunda dahili alıcı bulunmaz ve harici kumanda alıcısı modülü ya da duvar anahtarı ile kontrol edilir ve akıllı röle kolayca monte edilebilir.

Röle Nasıl Çalışır ?

Röle üzerinde toplam 6 adet soket bulunmaktadır. Sağdan ilk iki soket rölenin çalışması için gereken enerji 220 Volt enerji girişleridir. Öncelikle L ve N girişlerine elektrik tesisatınızdaki Faz ve Nötr hattını bağlıyoruz. Sağdan 3. ve 4. giriş ise motorun yön kablosu girişleridir. Motorun çalışması için nötr hattına bağlı olması ve bu yön kablosu girişlerinden her hangi bir tanesine faz verilmesi yeterlidir. Kablonun birine faz verildiğinde motor saat yönünde, diğerine faz verildiğinde saat yönünün tersinde dönme hareketi yapmaktadır. Motorun iki kablosu da ayrı ayrı motor girişlerine bağlanır ve rölede özel olarak bulunan elektriksel kilitleme sayesinde ,röle aynı anda sadece bir yön kablosuna elektrik vermektedir.  Rölenin en solunda yer alan soketler ise anahtar girişleridir. Röleyi aynı anda hem telefonunuzdan hem de duvar anahtarından kontrol edebilirsiniz. Anahtar girişinde bir tanesine faz geldiğinde motor bir yöne, diğerine faz geldiğinde ise ters yöne dönmektedir.

Kalibrasyon Nasıl Yapılır ?

Röleyi ilk kurduğunuzda varsayılan olarak tam açılış tam kapanış süresi 60 saniye olarak gelmektedir. Yüzdesel sistemin sizin motorunuz ile eşleşmesi için panjur ya da perdenizin tam kapanış tam açılış süresini kronometre ile belirleyip, yazılımda yüzde sıfır olduktan sonra o süreyi kalibrasyon kısmından girmeniz gerekmektedir.

VAR OLAN ANAHTARI AKILLANDIRMAK

ANAHTAR ARKASI RÖLE MONTAJI

1. Adım

Kapak Sökümü

Öncelikle düz tornavida yardımı ile anahtarın üst düğme kısmı ile çerçeve kısmı arasında boşluktan yararlanarak anahtar kapaklarını yerinden çıkarıyoruz.

2. Adım

Anahtar Sökümü

Kapakları çıkardıktan sonra kenarlarda bulunan vidaları tornavida yardımı ile çevirip, anahtarı kasaya sıkıştıran mekanizmayı gevşetip anahtarı yerinden söküyoruz.

3. Adım

Kabloların Tespiti

Anahtarın arkasında, anahtara bağlı 3 adet kablo bulunur: biri faz, diğer ikisi ise motora giden yön kablolarıdır. Hangisinin faz, hangisinin motor kablosu olduğunu kontrol kalemiyle veya anahtarın arkasındaki şemadan tespit edebilirsiniz. Kontrol kalemiyle kontrol ettiğinizde, faz kablosu burada siyah renkte olup kontrol kalemiyle temas ettiğinde ışığı yanar. Diğer iki kahverengi kablo ise motora giden yön kablolarıdır.

4. Adım

Nötr Kablo Problemi ?

Anahtarı söktüğünüzde kasada genellikle mavi renkte olan nötr kabloyu görürseniz işiniz çok kolay demektedir. Perde panjur anahtarı sadece faz kablosunu kontrol eder ve nötr kablo her zaman motora bağlıdır. Bazı elektrikçiler bu kabloyu kasaya indirmemeyi tercih etmiş olabilir. Eğer kasada nötr yoksa motor ile ortak en yakın hattan nötr kablo çekmeniz gerekmektedir. Bazı durumlarda bu işlem sandığınızdan kolay olabilir eğer yakında nötr hattı alacak bir kablo yoksa bir elektrikçiden yardım almayı deneyebilirsiniz.

5. Adım

Röle Bağlantıları

Daha önce kontrol kalemi ile tespit ettiğiniz, anahtara bağlı olan ve genellikle siyah renkte olan kabloyu, İngilizce'deki "faz" kelimesinin karşılığı olan "Line" kelimesinin baş harfi L klemensine bağlayın. Genellikle mavi olan nötr kablosunu ise, "Neutral" kelimesinin baş harfinden gelen N klemensine bağlayın. Faz kablosu haricinde, anahtardan söktüğünüz motorun yön kabloları olan iki kabloyu da rölenin ortasında M harfinin altında bulunan aşağı ve yukarı klemenslerine takın. Eğer anahtarınızın arkasında faz için ikinci bir soket varsa, faz kablosunu anahtardan sökmeden, oradan yeni bir kablo ile rölenin faz girişine gönderebilirsiniz. Bu sayede, bir sonraki adımdaki anahtar bağlantıları için faz kablosunu bağlamanıza gerek kalmaz.

6. Adım

Anahtar Bağlantıları

Anahtardan ilk başta söktüğünüz motor kablolarının yerine iki adet yeni kablo takıp , o kabloların diğer uçlarını rölenin en solunda yer alan anahtar girişlerine bağlıyoruz. Anahtarda ilk başta yer alan faz kablosunun yerine ise röleden faz alıp bağlıyoruz. Artık tüm kablolamalar tamam.

7. Adım

Uygulamayı İndirme

Artık tüm bağlantılar tamamladığına göre cep telefonumuza Tuya Smart ya da Smart Life isimli uygulamalardan birini indirip , hesap oluşturup sağ üstteki + işaretine basıp , Bluetooth bağlantımız açık iken cihaz ekleme sayfasına giriyoruz. Ekranda otomatik olarak beliren Curtain Switch isimli cihaza tıklayıp, 2.4 Ghz olan WiFi ağımızı seçip kurulumu tamamlıyoruz.  Cihazın bu sayfada Tuya uygulaması tarafından görünebilmesi için üzerindeki led ışığının yanıp yanıp sönüyor olması gerekmektedir. Eğer ışık yanıp yanıp sönmüyorsa üzerinde reset rüğmesine bir sim kart iğnesi ile 5 saniye basabilirsiniz.

 

8. Adım

Kalibrasyon

Röleyi doğru bir yüzde ile kontrol etmek ve panjur kapandığında otomatik olarak durmasını sağlamak için panjurun tam kapalı pozisyondan tam açık pozisyona kaç saniye sürede geldiğini kronometre tutarak hesaplayıp, rölenin konumu yüzde sıfıra çekiyoruz. Rölenin ilk kez yüzde sıfır pozisyona gelmesi 1-2 dakika sürecektir. Ardından Settings düğmesine tıklayıp , sadece röle yüzde sıfır pozisyonda iken açılan ekrandan varsayılan olarak 60 saniye olan süre yerine panjurun kapanma süresini yazıyoruz, artık kalibrasyon işlemi de tamamlandı. Perdenizi, panjurunuzu nerede olursanız olan kontrol edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir